Sanayi devrimi 1800’lü yıllarda başlayıp günümüzde devam etmekte olup gelecekte de devam edecektir. Başlangıcı su ve buhar gücü kullanılarak mekanik teknolojinin kullanılmaya başlaması olarak kabul edilmektedir. Sanayi devrimi gelişmesi üretime hız katmış, kapasitelerde artışlar sağlanmıştır. Üretim kapasitesi artan firmalar pazar payını arttırmıştır ve pazarda hakimiyet sağlamışlardır. Bununla birlikte insan işgücüne ihtiyaç azalması sebebiyle işsizlikler artmış beraberinde geçim zorlukları gelmiştir. 1. Sanayi Devrimi için en net örnek İngiltere’de kullanılmaya başlayan dokuma tezgahlarıdır.

1.Sanayi Devrimi

Su ve buhar gücü kullanılarak mekanik teknolojinin kullanımının oluşturduğu üretim hızına daha fazla hız katabilmek amacıyla her geçen gün teknoloji geliştirilmiştir. Gelişmelerden biri de elektrik motorunun seri üretim hattında kullanılması olmuştur. Bu gelişme 2. Sanayi Devrimi olarak nitelendirilmiştir. Fazlaca işgücü kullanımı, zaman kaybı maliyetleri yükseltmektedir. Üretim hatlarını birleştirerek elektrikli seri üretim hattı oluşturmak kapasiteleri arttırmış, maliyetleri düşürmüştür. Böylece ucuza ve daha kısa sürede daha fazla ürün üretilmiştir. Bu da pazar payındaki hakimiyeti getirmiştir. Örneklerinden biri Amerika’da araba üretimi yapan Ford gösterilebilmektedir.

 

 

 

 

2. Sanayi Devrimi

Üretim kapasitesi arttırımı ve maliyetlerin düşürülmesi her zaman en başlıca hedefler arasında olmuştur. Elektronik ve endüstriyel IT kullanılmaya başlandığında üretim süreçleri otomasyonla gerçekleştirilmeye başlamıştır. İnsan gücüne ihtiyacın azaldığı, sadece kontrol ve belli başlı operasyonları insanların yaptığı onun dışında PLC kullanımıyla operasyonlar otomasyonlaştırılmıştır. Üretimin otomasyonlaştırılması sürecine destek amaçlı pek çok elektronik cihaz imal edilmiştir.

 

 

3. Sanayi Devrimi

Otomasyon ve makinalarla daha hızlı, standart, kaliteli, yüksek verim ve düşük maliyetle yapılan üretimlerde karar mekanizması insanlardı. Fakat artık gelişen teknoloji ile insan odaklı kararlar yerine, veri odaklı kararlar alınması hedeflenmektedir. Veri her zaman önemliydi fakat artık tüm süreçlerin merkezinde bir konuma gelmekte.

 

 

 

 

4.Sanayi Devrimi

Sanayi devriminin ortaya çıkmasının sebeplerinin başında veri odaklılık geliyor denebilir. Veri zaten oluşmaktaydı fakat yeterince anlamlı hale getirmekte zorlanılıyordu. Artık verinin anlamlanmasının önemi anlaşıldığı için tüm makinaların, cihazların, bilgisayarların, insanların veri üretmesi sağlanmakta ve bu unsurların birbirleriyle anlamlı verilerle haberleşmeleri sağlanmaktadır. Ortaya çıkan bu anlamlı veriler analiz edilerek karar mekanizmaları oluşturulmaktadır. Analiz edilen veriler üretim, kalite ve bakım ana süreçlerinde maksimum karlılık ve fayda sağlamayı devamında getirmektedir.

Üretimde otonom sistemlerin kullanımı da 4. Sanayi devriminin nedenlerindendir. İnsanın üretimde yer almadığı; robotlar, otonom sistemler, akıllı depolar, yapay zeka karar mekanizmaları ile faaliyet gösteren Karanlık Fabrikalar aşamasına gelmiştir artık Dünya Teknolojisi.

Dijital dönüşüm için 3 ana sebep;

1-Karlılığın geliştirilmesi: Dijital dönüşüm firmalara hız kazandırmaktadır. Hız demek kapasite artışı demektir. Kapasite artışı birim maliyetin azalması anlamına gelmektedir.

Akıllı fabrikalarda üretimde standardizasyon sağlanmaktadır. Dijitalleşen fabrikalara üretimde esneklik imkanı sağlanması müşteri ihtiyacına göre farklı ürün üretme kolaylığını sunmaktadır.

2-Rekabet avantajı sağlama: Dijital dönüşüm üreticilere kısa sürede farklı ve kaliteli ürün üretme imkanı sağlamaktadır. Veri merkezli karar mekanizması ve süreçlerin dijitalleşmesi üretimde çeviklik sağlaması sebebiyle müşteriye özel üretimi kolaylaştırmaktadır.

3-Yeni gelir yaratma: Ürün geliştirme ve hızlı prototip üretimi rekabet avantajı sağlamaktadır. Dijital ikiz ile yeni ürün geliştirme sürecinde ürün üretilmeden önce analiz ve revizelere imkan sağlamaktadır. 3D printerlarda da prototip üretimi sürece hız katmakta ve maliyeti azaltmaktadır.

  • Mobil uygulamalar
  • IoT uygulamaları
  • Sensörler ve otomasyon
  • Dijitalleşmiş değer zinciri
  • Endüstriyel Siber güvenlik
  • Katmanlı yazıcı
  • Dijital ikizler ve akıllı sistemler
  • Büyük veri analitiği ve yapay zeka uygulamaları: nesnelerin interneti, sensörler, scada tarafından üretilen verilerin gerçek zamanlı analiz etmek, anlamlandırmak, analiz etmek, karar vermek.
  • Kestirimci ve öngörücü bakım
  • Arttırılmış gerçeklik uygulamaları
  • Bulut bilişim

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp Destek
Merhabalar. Size nasıl yardımcı olabiliriz?