Endüstriyel görüntü işleme uygulamaları olarak, barkod okuyucular, görüntü sensörleri ve sistem çözümleri sayılabilir. Sistem çözümlerinden kasıt olarak belirli bir problemin belirli bir sistem yardımı ile çözülmesi olarak görülebilir. Günümüz endüstrisinde Endüstri 4.0 ‘a geçiş olduğu için artık insanlık karanlık fabrikalara yönelmiş, insan gücünden tasarruf ederek makine gücüne önem verilmeye başlanmıştır. Bir karanlık fabrikanın çalışması için görüntü işleme temel önem arz eder.

Görüntü İşleme Sistemi Örnek Uygulama

Sektörel bir örnek vermek adına, bir hazır yiyecek fabrikasında yiyeceklerin türlerine göre ayrılması gerekebilir. Bunun için insan gücü kullanımı yerine görüntü işleme algoritmaları kullanarak bu yiyecekler ayrıştırılabilir. Bir diğer örnek olarak metal boyama fabrikaları verilebilir. Boyanacak metallerin ayrıştırılması sonucu, bir püskürtme sistemine entegre edilmiş görüntü işleme sistemi bu işi kolayca yerine getirecektir.

Görüntü işleme sistemleri bu örnek uygulamalar dışında sadece kontrol amacıyla da kullanılabilir. Aynı metal boyama fabrikasını ele alacak olursak, bir önceki görüntü işleme sistemi sayesinde boyanmış olan metal parçalarda bir hata olup olmadığının anlaşılması amacıyla kontrol sisteminde kullanılabilir. Oluşturulan sistemin hızına, kullanılan endüstriyel kameraların kalitesine bağlı olarak sistemde hatalar oluşabilir. Bu hataların minimuma indirilmesi amacıyla endüstriyel kameralarla oluşturulmuş bir kontrol sistemi kurulabilir.

Endüstriyel görüntü işleme alanları şu başlıklar altında toparlanabilir;

  • Ürün Sayma ve Hata Tespiti
  • Kalite, Doğruluk ve Yüzey Analizi
  • Askeri Endüstri
  • Sualtı Görüntüleme
  • Robot Kol Yönetimi
  • Eksik, Hatalı Parça veya Üretim Kontrolü
  • Robotik, Trafik, Astronomi, Radar, Gazete ve Fotoğraf Endüstrisi Uygulamaları
  • Uzaktan Algılama Uygulamaları.

Sonuç olarak günümüz dünyasında karanlık fabrikaların yaygınlaşması sonucu endüstriyel görüntü işleme uygulamaları da bağlı olarak yaygınlaşmıştır. Günümüzde özellikle insansız araçlarda ve otomobillerde görüntü işleme oldukça önem kazanmış bunun yanı sıra yapay zeka uygulamaları da aynı şekilde ön plana çıkmıştır. Birçok sektöre yön veren bu yaklaşım üretimde verimliliğin katalizörü olacaktır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp Destek
Merhabalar. Size nasıl yardımcı olabiliriz?