Dünyanın için de bulunduğu hızla gelişen dijital dönüşümde işletmeler yenilikçi, maliyetlerin düştüğü, müşteri ihtiyacını bilen ve yanıt veren optimum çözümler bulan akıllı sistemlere geçmiştir. Bu geçiş ile birlikte lojistik faaliyetinin en önemli aşamalarında olan depolamada yeni bir dönem geçilmişti. Depo sistemlerine yapılan yatırımla depo sistemin de teknolojinin önemi büyük ölçüde arttı. Akıllı depo sistemi ile malzeme taşınıp, paketler ve gönderilirken gecikmeler en aza indirilmiştir.

Akıllı Depo Sistemleri Nedir ?

Lojistik denilince akla ilk gelen şeylerden biri de depolamadır. Müşteri taleplerinin hızlı bir şekil de karşılanması gereken işletmelerde malzemelerin planına göre stokta bulunmaları gerekmektedir. Üretim de süreklilik ve müşteri ihtiyacının anında karşılanması açısından depolama rekabet açısından büyük önem kazanmaktadır. Depolama sisteminden maksimum verim elde etmek için Akıllı depo sistemlerine geçilmiştir. Bu geçişin amacı şöyle sıralanabilir;

  • Üretim, depolama ve lojistiğin bir arada çalışması,
  • İşçilik maliyetlerini düşürmek
  • Talepleri en hızlı şekil de karşılamak açısından
  • Depolama ve boşaltmayı hızlı yapmak
  • İnsan etkisin, depolama ve lojistikte en aza indirmek
  • Stok kontrolünü en aza indirmek
  • Ürünü pazara en hızlı şekilde sokmak
  • Sistemi her zaman kontrol etmek
  • İş kazasını en aza indirmek
  • Enerjide maksimum verimi sağlamak olarak sıralanabilir.

Depolama Sistemlerinde Dijital Dönüşüm Uygulamaları

Akıllı depo sistemlerine geçmeden önce geleneksel depo sistemi kullanılmaktaydı. Geleneksel depo sisteminde ürünlerin raflara yerleştirilmesi alınması sırasında insan gücünden ve kontrolünden yararlanılmaktaydı.  Ama bu yararlanma ile ürünlerin zarar görmesi, yanlış ürünlerin sevki ve depoda ürünlerin ömürlerinin uzaması açısından birçok hataya sebep olmuştur.  Bu hataları ortadan kaldırmak için Akıllı depo sistemine geçiş ile, depolama ve boşaltma sisteminde zaman kısaltılmış, hatasız ürün sevkiyatı gerçekleştirilmiş, ürünlerin zarar görmesi ve stok takibini ve depodaki hareketlerin uzaktan izlenmesi, düşük maliyet, iş güvenliği, muhasebe ile entegre edilmesi açısından avantajlar elde edilmiştir.

Akıllı depo sistemleri insan gücüne ihtiyaç kalmadan hem kendi için de hem de diğer birimlerle haberleşen ve ona göre organize olan sistemlerdir. İleri yöntem karar verme algoritmalarını kullanan Akıllı depo sistemleri geleneksel depo sisteminden ayıran ve depo akışını etkileyen veri kaynaklarındaki etkileşimle çalışan ve bu ihtiyaçlara yönelik tasarlanmıştır.

GPS teknolojisi ve mobil uygulama ile tedarikçi ve müşterilerle gerçek zamanlı olarak veriler toplanır ve iletilerek sürekli bağlantı sağlarlar. Bu akıllı depolama sistemi sayesinde gerçek zamanlı bağlanarak yönetilebilir.  Gerçekeleşen tüm aktiveteler anında güncellenir , performans izlenmesi ve herhangi sorunun hızlı şekil de çözülmesini sağlamak mümkündür. Bu sistem sayesinde malzemelerin nerde olduğunu bilebiliriz.

Bu depolama sistemlerinde kullanılanlar şöyle sıralanabilir;

  • Otomatik toplama ve geri alma sistemleri (AS/RS)
  • Depo Yönetim Yazılım Sistemi
  • Konveyörler
  • Rollerlar
  • Robotlar
  • Kaldırma ekipmanları

Otomatik Toplama ve Geri Alma Sistemleri (AS/RS)

Depolamanın tamamen bilgisayar ile gerçekleştiği sistemlerdir. AS/RS kısaltmasının İngilizce açılımı, Automated Storage and Retrieval System’dir. Robotik ekipman ve makinalar ile iş birliği içinde çalışması sağlanacak ve kendi kendine bakım yapabilen makinalar, drone’lar depo süreçlerinde kullanıma başlanacaktır. Akıllı depolarda yönetim amacıyla Depo Yönetim Yazılım Sistemleri kullanılmaktadır. Bu yönetim sistemi sayesinde hata ve kayıplar en aza indirilmiş olur ve verimlilikte artış gözlenir. El terminalleri ile malzemenin girişinin kayıt edilip depolanması ile sistem destekli, hızlı ve sorunsuz kabul sistemi geliştirilmiş olur.

Depolarda yaşanan en büyük sorun siparişlerin toplanan ve ilgili yere yere gitme sürelerinin birbirinden farklı olmasıdır. Bu sorunun ortadan kalkması için derin derin-öğrenme algoritmasına sahip alıcılar (pickers), ürünlerin SKU (Stock Keeping Units) kodları gibi farklı parametreleri göz önüne alarak talep sıklığını tahmin eder ve buna göre yol optimizasyonu yaparak ürünleri raflara dizerler. Depo içinde oluşabilecek tıkanıklık minimum seviyeye iner.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp Destek
Merhabalar. Size nasıl yardımcı olabiliriz?