AGV Robotları  endüstri 4.0 daki yerini ve önemi anlamak için endüstri 4.0 ile amaçlanan yeni fabrikalardan bahsedilmelidir. “Işıksız fabrikalar” olarak da adlandırılan bu fabrikalarda sadece makineler, üretim hatları, AGV Robotları ve benzeri robotlar vardır. Her makine ve robot internete bağlıdır ve sistem bir yapay zekâ tarafından yönetilmektedir ve gerekli görüldüğü takdire üretimi optimize etmektedir.

Bu endüstri 4.0 tanımından da anlaşılacağı üzere bu fabrikalarda üretim yapan makineler ve bunlar arasındaki lojistiği sağlayan AGV Robotları benzeri araçların olduğu sistemler vardır. Bu yönüyle fabrika içi lojistik, Endüstri 4.0’ın saç ayaklarından biridir. Üretilen ürünler otonom olarak çalışan AGV filoları ile taşınacak, istiflenecek ve tırlara yüklenebilecektir. Ve en can alıcı nokta ise AGV’ler, 7/24 çalışan bu fabrikaların aralıksız çalışan işçileri olacaktır.

 

Fabrika Lojistiğinde AGV Neden Önemlidir?

Üretilen her ürün bir dizi sıralı işlemlerden geçerek son halini almaktadır. Bu işlemler fabrika içindeki farklı üretim birimleri tarafından yürütülmektedir. Bu süreçte ürün, son halini alana kadar üretim birimleri arasında taşınır. Ürün, son halini aldıktan sonra uygun bir şekilde istiflenir. Geleneksel yöntemlerde bu taşınım ve istifleme işlemi ya çalışanlar ya da operatörlerin kullandığı araçlarla yapılır. Bu durumda çalışanlar ürünleri hızlı bir şekilde depolamaları gerekir. Aksi takdirde hatta birikmeler olur ve bu birikmelerin önlenmesi adına hat durdurulabilir ki bu zaman kaybı, günlük üretim miktarında azalma demektedir veya insan kaynağını arttırmayı gerektirir. Çalışanların yorulmasıyla beraber dikkatleri de dağılmaya başlar ve iş kazaları, ürünlerde hasarlar meydana gelir. Bu durum işveren için öngörülemeyen sonuçlara neden olabilir.

 

Otonom Mobil Robot
Otonom Mobil Robot
  • AGV Robotları 7/24 kesintisiz çalışabilen, güvenilir bir sistem önerilmektedir.
  • Normal bir işçiye göre yüksek taşıma kapasitesiyle teslimat sayısını azalttığı gibi verilen görevi de hızlı ve hassas bir şekilde tamamlamaktadır. Agv’lerden oluşan küçük bir filo ile kesintisiz bir üretim sağlanabilir.
  • En büyük avantajlarından biri ise insan kaynağını azaltarak çalışanlardan kaynaklı masrafları en aza indirger. Bahsedilmesi gereken bir diğer hususta agv’nin modüler yapısıdır.
  • Farklı hatlarda kullanılacak şekilde farklı aparatlarla kolayca özelleştirilebilirler.
  • Kurulumu kolay ve basittir.
  • Temiz ve sessizdir.
  • Diğer çalışanlara çalışırken engel olmaz ve çevresindekiler için güvenlidir.

AGV Kullanım Alanları Nelerdir?

AGV Robotlar
AGV Robotlar

Endüstri 4.0’a geçişin hızlanması ile birlikte AGV sistemlerinin kullanımı artmakta, yeni kullanım alanları keşfedilmektedir. Şuan ki durum itibariyle AGV’nin yaygın olarak kullanıldığı bazı alanlar ve yaptığı bazı işlemler aşağıda açıklanmaktadır.

AGV’ler ham materyallerin depodan üretim hattına taşınması, ara ürünün bir hattan diğerine taşınması, paletlenmiş ve streçle sarılmış ürünlerin depolanması, depolanmış ürünlerin kargo araçlarına yüklenmesi, limanlardaki konteynırların taşınması uygulamaları gibi birçok proseste kullanılabilmektedir.

AGV’ler ilaç, kimya, otomotiv, kâğıt – baskı, yiyecek – içecek, üretim sanayilerinde, depolarda, hastahanelerde, tema parklarında ve hatta restoranlarda dahi kullanılmaktadır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp Destek
Merhabalar. Size nasıl yardımcı olabiliriz?