Güneş Enerjisi İle Elektrik Üretimi

Güneş dünyamızın en büyük enerji kaynağıdır. Tüm canlılar yiyecek ve ısınma gibi gereksinimlerini doğrudan ve dolaylı yollardan güneşten sağlamaktadır. Ancak insanlar güneş enerjisini birçok farklı yolla kullanmaktadır. Örneğin fosil yakıtlar, bitkisel ve hayvansal atıkların geçmiş jeolojik yıllarda sıkışmasıyla bugün ki fosil yakıtlara dönüşmüştür. Bu yakıtlar ulaşım ve elektrik üretimi için kullanılmıştır. Diğer taraftan Güneş Kaynağından elektrik üretimi sağlayabilen Güneş pilleri güneş ışınlarını hiçbir hareketli parça gerektirmeden, çevreyi kirletmeden ve sessiz bir şekilde doğrudan elektrik enerjisine çevirerek temiz bir enerji kaynağı sağlamaktadır. Üstelik güneş pilleri diğer elektrik enerjisi üretim sistemlerine göre daha uzun ömürlü ve masrafsızdır. Güneş pilleri bilgisayar teknolojilerinden olan CDROM teknolojisiyle temelde ve materyal olarak aynı teknolojiyle üretilmektedir.

 

Panel Teknolojileri

Fotovoltaik hücreler daha yüksek akım,gerilim veya güç seviyesi elde etmek için elektriksel olarak seri veya paralel bağlanırlar. Fotovoltaik modüller çevre etkilerine karşı sızdırmazlık sağlayacak şekilde birbirine eklenmiş fotovoltaik hücreler içerirler. Fotovoltaik paneller elektrik kabloları ile birbirine bağlanmış iki veya daha çok sayıda Fotovoltaik modül içerirler. Fotovoltaik diziler ise belli sayıda Fotovoltaik modül veya panel içeren enerji üretim ekipmanlarıdır.

 Güneş Enerjisi ile Elektrik Üretimi Elemanları

Güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretiminde temel olarak PV sistemleri de diğer elektrik üretim sistemlerine benzer olarak çalışır. Sadece kullandıkları ekipmanlar değişiktir. Sistemin opsiyonel ve fonksiyonel ihtiyaçlarına bağlı olarak DC-AC inverter, Akü, Şarj kontrol ünitesi, yedek güç kaynağı ve sistem kontrolörü gibi ekipmanlara ihtiyaç duyulabilir.

 

  •   Güneş Panelleri

Güneş ışığı doğrudan elektrik akımına dönüştüren bir araçtır. Yarı iletken bir diyot olarak çalışan güneş hücresi, güneş ışığının taşıdığı enerjiyi iç fotoelektrik reaksiyondan faydalanarak doğrudan elektrik enerjisine dönüştürür.

  •  Şarj Regülâtörleri

Şarj Regülâtörleri genellikle güneş enerjisinden elde edilen gerilimi istenilen gerilim değerine düşüren ürünlerdir. Genel olarak Off-Grid (Akülü) sistemlerde kullanılan bu ürünlerin seçiminde en önemli kriter verim değerleridir. Şarj regülâtörleri iki ana gruba ayrılmaktadır bunlar,

  •  Eviriciler (İnverter)

 Eviriciler (İnvertörler) doğru akım üreten güneş enerjisi kaynaklarını alternatif akıma (şebeke akımına) çeviren, sistemin kalbi niteliğinde ürünlerdir.

  •  Aküler

Elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depo eden, istenildiğinde bunu elektrik enerjisi olarak veren cihazlardır.

 Güneş Enerjisi Sistemleri

 Off-Grid Sistemler

Bu sistemlerde üretilen enerji akü gruplarında depo edilmekte ve bu depo edilen enerji konverterlar vasıtasıyla şebeke gerilimine dönüştürülmekte ve kullanıma sunulmaktadır.

 Sadece DC Yük İhtiyacı Duyulan Şebekeden Uzak Sistemler

 Bu tür sistemlerde genelde 12 V veya 24 V DC cihazlar çalıştırılır. Örneğin 12 V DC Lamba, 12 V DC televizyon veya buzdolabı kullanılan ve elektriğin olmadığı yayla evleri, kamp yerleri, karavanlar ve teknelerde kullanılan sistemlerdir.

 

 

A. Panel

B. Solar Şarj Kontrol

C. Akü

D. Bağlantı Kutusu

E. Cihazlar

AC ve DC Yük İhtiyacı Duyulan Şebekeden Uzak Sistemler

 Elektriğin bulunmadığı noktalarda 220 V veya 380 V AC cihazlar çalıştırılması gerekiyor ise bu tür sistemlere başvurulur. Bu sistemlerle ilgili genellikle bir sınırlama yoktur. İhtiyaç duyulan her tür kapasiteye uygun proje gerçekleştirilebilir.

 

A. Panel

B. Solar Şarj Kontrol

C. Akü

D. Bağlantı Kutusu

E. Cihazlar

Paneller aracılığıyla güneş enerjisinden elde edilen doğru akım elektrik enerjisi, öncelikle regülatör aracılığıyla aküleri şarj etmek üzere kullanılır. Depolanan enerji evirici aracılığı şebeke elektriği ile aynı özellikte alternatif enerjiye çevrilir. Gündüz üretilen ve depolanan enerji 24 saat boyunca evin enerji ihtiyacını karşılar.

On-Grid Sistemler

Tüm dünyada ve Avrupa ülkelerinde yaygın uygulanan çift yönlü sayaç veya çift sayaç sistemi ülkemizde henüz uygulanmamaktadır. Bu sistemde ürettiğiniz elektriği akülerde depolamaya gerek kalmadan şebeke ile karşılıklı alışveriş imkânı mevcuttur.

Ürettiğiniz fazla elektriği şebekeye satmanız, üretiminizden fazlasına ihtiyacınız olduğunda ise fazla elektriği yine şebekeden satın almanız prensibine dayanır. Bu sayede akü ve şarj kontrol masrafı ortadan kalkmakta, çevre dostu temiz enerji sistemlerinin şebeke elektriği bulunan yerlerde de uygulanmasına olanak sağlanmaktadır.

Şebeke İçi Kullanım Sistemleri

Paneller aracılığıyla güneş enerjisinden elde edilen doğru akım elektrik enerjisi, evirici aracılığı şebeke elektriği ile aynı özellikte alternatif enerjiye çevrilir. Üretilen enerji depolanmaksızın anlık enerji ihtiyacını karşılamakta kullanılır. Bu sistem herhangi bir yasal düzenleme gerektirmeksizin şebekeden çekilen elektriğin miktarını azaltmak, çevreye saygılı bir enerji tüketimi gerçekleştirmek için kullanılır.

 

A.Panel Konverter

B.Cihazlar

C.Ev Panosu

D.Şebeke

E.Şebekeden eve alınan Elektrik Sayacı

Şebeke İçi Satışlı Sistemler

A.Panel

B.İnvertör

C.Şebekeye Satış Sayacı

D.Ev Panosu

E.Şebeke

F.Şebekeden eve alınan Elektrik Sayacı

G.Cihazlar

Paneller aracılığıyla güneş enerjisinden elde edilen doğru akım elektrik enerjisi, evirici aracılığı şebeke elektriği ile aynı özellikte alternatif enerjiye çevrilir. Üretilen enerji direk sayaçtan geçirilerek şebekeye aktarılır. Evin kullanımı için gereken enerjinin tamamı mevcut sistemlerde olduğu gibi şebekeden alınmaya devam eder. Yasal düzenlemelerin gerektiği bu uygulamada, sistem sahibi üretilen enerji kadar gelir elde etmektedir.

 Şebeke İçi Satışlı- Akülü Sistemler

 

A. Panel

B.Şebeke Konveyörü

C.Röle

D.Şebeke Satış Sayacı

E.Şebekeden Alış Sayacı

F.Sinüs Konventör

G.Kesintide Desteklenen Yükler

H.Kesintide Desteklenmeyen Yükler

Paneller aracılığıyla güneş enerjisinden elde edilen doğru akım elektrik enerjisi öncelikle regülatör aracılığıyla aküleri şarj etmek üzere kullanılır, aküler dolduğunda ise evirici aracılığı şebeke elektriği ile aynı özellikte alternatif enerjiye çevrilir. Üretilen enerji sayaçtan geçirilerek şebekeye aktarılır. Ayrıca güneş olmasa dahi eğer akü seviyesi istenilen değerin altındaysa aküler şebeke elektriği ile de şarj edilebilir.

Böylece üretilen enerji şebekeye aktarılarak sistem sahibi gelir elde ederken, şebeke elektriğinin kesildiği durumlarda; ev, ihtiyacı olan enerjiyi akülerden tedarik eder. Böylece bir yandan sistem sahibi üretilen enerji kadar gelir elde ederken, elektrik kesintilerinde de ihtiyacı kadar enerjiyi kullanmaya devam edebilir.

Güneş Enerjisinin Önemi Nedir?

Güneş enerjisi yenilenebilir bir enerji kaynağıdır. Sınırsız bir kullanım ömrüne sahiptir. Fosil yakıtların kullanılması sonucu ortaya çıkan zararlı atık ve gazların çevreye vermiş olduğu tahribatı düşündüğümüzde ilerleyen süreçlerde insanlık için çıkmaz bir tablo oluşturmaktadır. Fakat yenilenebilir enerji kaynakları temiz bir enerji türüdür. Doğanın kendisinden gelen bu enerji temiz ve sürdürülebilir bir yapıya sahiptir. Tüm bunlarla birlikte kolay, kullanıma açık, uzun vadede bütçe dostu bir enerji kaynağıdır. 

Güneş Enerjisi Sanayide Kullanılır mı?

Güneş enerjisi kullanım alanları arasında tarımda, endüstride, günlük kullanım malzemelerinde ve enerji santrallerinde kullanılabileceği gibi günümüzde en çok binalarda tercih edilmektedir. Binalara kurulan paneller aracılığı ile güneş enerjisi elektrik, sıcak ve soğuk su üretimi gibi farklı alanlarda kullanılmaktadır. Bunların yanı sıra gündelik yaşamda kullanmış olduğumuz hesap makineleri, saatler, cep telefonu bataryaları, ulaşım araçları gibi pek çok farklı alanda kullanımı mevcuttur.

Güneş Enerjisi Kurulumu Maliyeti?

Güneş enerjisi uzun vadede bütçe dostu bir kullanım sağlayan enerji türüdür. Güneş enerjisinin kullanılarak hazırlandığı sistemler genel itibari ile başlangıçta yüksek bir maliyet hacmine sahip olmakla birlikte ileriye dönük bakıldığında tasarruf sağlama noktasında oldukça avantajlıdır.

Çatı ve Arazi Tipi Güneş Enerjisi Projelerinin Onay Süreci Nasıl Olur?

Güneş Enerjisi Çağrı mektubunu alan yatırımcılara, çağrı mektubunun tebliğ tarihinden itibaren 180 gün süre verilir. Bu sürenin ilk 90 günü içerisinde yatırımcı üretim yapacak GES projesini ve varsa irtibat hattı projesini SEDAŞ’a sunar. Eğer yatırımcı 90 gün içinde solar enerji projesi onayı için başvuruda bulunmazsa bağlantı başvuruları geçersiz sayılarak sundukları belgeler kendisine iade edilir. Eğer kendilerinden kaynaklı bir sebep yoksa ve hâlâ bu süre içerisinde GES projelerini onaylatamamışlarsa, dağıtım şirketlerine bu sebebi bildiren bir belgeyle gidip, eğer dağıtım şirketi de uygun görürse onay için kendilerine 90 gün ek süre verilir. Toplamda bu 270 günlük süre içerisinde gerekli belgeleri de edinerek dağıtım şirketine bağlantı anlaşması yapmak üzere yatırımcıların başvurması gerekiyor.

Çatı üstü GES projeniz 50 kW’tan küçükse solar santral kabulü için proje onay başvurunuz TEDAŞ Bölge Koordinatörlüklerine, 50 kW’ tan büyük ise TEDAŞ Genel Müdürlüğüne yapılır.

 

WhatsApp Destek
Merhabalar. Size nasıl yardımcı olabiliriz?