Güneş YENİLENEBİLİR enerji kaynağıdır. Güneşten gelen ışınlar, yenilikçi teknikler kullanılarak, elektrik enerjisine çevrilebilir. Güneşten elde edilen enerji çevreyi kirletmez, sessizdir ve diğer enerji elde yöntemleri gibi karbon salınımına sebep olmaz. Sürdürülebilir olması ve sitemlerin güneş ışınlarından başka bir kaynağa ihtiyaç duymaması çevre için büyük bir avantaj sağlar.

GÜNEŞ ENERJİSİNDEN NASIL YARARLANABİLİRİZ?
Güneşin yaydığı fotonlar (güneş ışığı parçacıkları) dünyayı aydınlatan ve ısıtan enerjiyi getirir. Güneşten gelen bu enerji değişik yollarla kullanılabilir. Güneş Paneli denilen PV Paneller(fotovoltaik paneller- photovoltaic panels) günümüzde güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren araçlardır. Solar paneller olarak da adlandırılan Güneş panelleri enerji ihtiyacına göre özel şekillerde dizilerek güneş enerjisi sistemleri oluşturulur. Bu sistemler güneşten aldıkları enerjiyi elektriğe dönüştürür.

Güneşten gelen ışınlar, panellerin üzerinde bulunan silikon tabakaya ulaştığında silikon kristalleri reaksiyona girerek elektrik akımı oluşturur. Üretilen bu elektrik akımı panellerden alınarak tüketime sunulur. Elde edilen enerjinin fazla olması durumunda kurulu şebekeye verilerek gelir elde edilebilir.

Güneş enerjisi sistemleri (GES) kurmak tasarruf sağlamanın yanı sıra elektrik üreterek gelir elde etmeyi sağlayabilir. İşletmelerin çatıları ile kullanılmayan arazilerine GES kurulduğu takdirde öztüketimin bir kısmı veya tamamı karşılanabilir; işletmenin çalışmadığı dönemlerde şebekeye geri satış yapılarak iyi bir gelir elde edilebilir. GES’ler enerji ihtiyacına, kurulum yapılacak çatı veya arazinin yeri ve büyüklüğüne, bulunulan işletmenin bulunduğu yere göre değişik güçlerde kurulabilir. GES’ler çok sayıda güneş panelinin özel biçimde dizilmesi ve monte edilmesi ile kurulur.

GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMİ NASIL KURULUR
OPTİMAK STU olarak GES projelerini

-KEŞİF/TESPİT

-TEKLİF ve

-KURULUM olarak 3 adımda hayata geçiriyoruz.

Uzman personelimiz saha ziyareti ve analiz yaptıktan sonra işletmenin yapısına uygun iş modelini seçerek tasarım ve projelendirme yaparak teklif sunar. Teklifin kabulünden sonra tasarlanan projeyi kurar.

1.KEŞİF /TESPİT ADIMI

Keşif/ tespit adımında işletmenin kurulu olduğu bölgenin güneş performansı, işletmenin mevcut ve gelecekteki enerji ihtiyacı ile çatı ve arazilerin GES kurulumuna uygun olup olmadığına bakılır. Bu amaçla uzman personelimiz yerinde tespit için işletmeyi ziyaret ederek saha analizi yapar. İşletmeye ait elektrik faturaları, coğrafi mevkii, hava fotoğrafları, çatı ve bina planları ile statik planlar temin edildiği takdirde yerinde keşif yapmadan teklif hazırlanması da mümkündür. OPTİMAK STU bu hizmeti bedelsiz yapar.

-İşletmenin kurulmuş olduğu bölgenin aldığı güneş ışını miktarı

-İşletmenin enerji tüketimi ve kurulu sözleşme gücü

-İşletmenin çatı tipi ile kullanılabilir çatı alanı GES kurabilme ve kurulabilecek GES gücüne etki eden ana unsurlardır.

Çeşitli baca gazlarının çıktığı ve bol miktarda baca barındıran dik çatılarda güneş panellerinin montajı hem zordur hem de panellerin performansını etkileyebilir. Tüketimin az olduğu depo gibi geniş çatı alanları, sözleşme kurulu gücüne bağlı olarak öztüketimi rahatça karşılarken ciddi miktarda geri satışı sağlayabilir.

2.TEKLİF ADIMI

Saha çalışması ile beraber işletmeye ait belgelerin incelenmesinden sonra GES kurulumu yapılabilmesi mümkünse OPTİMAK STU tasarım birimi tarafından işletmenin ihtiyacına ve bölge durumuna en uygun GES tasarlanarak teklif haline getirilir ve işletmenin onayına sunulur. Bu adımda verilen hizmet de bedelsizdir.

3.KURULUM ADIMI

Teklifin kabulünden sonra sözleşme imzalanır ve yasal izin süreçleri başlar. Bölgeye, kurulacak GES gücüne ve bağlı bulunulan idareye göre GES kurulumu yaklaşık 6-8 ay sürebilir. OPTİMAK STU tüm bu süreci takip eder ve kurulum sonrasına dek bu hizmetler için ek bir bedel talep etmez.

GÜNEŞ ENERJİSİNDEN ELDE EDİLEBİLECEK AVANTAJLAR
Güneş enerjisinde elektrik elde etmek kolay ve çevrecidir. Fosil yakıtların aksine çevreye zararlı salınımlar bırakmaz ve çevreyi korumaya yardımcı olur. Bunları yaparken elektrik faturalarının düşürülmesine katkı sağlar. Güneş panelleri herhangi bir bakıma veya ikmale ihtiyaç duymazlar ve uzun ömürlüdürler.

GES sayesinde ne kadar çok elektrik üretirseniz bölge dağıtım şirketinden o kadar az elektrik satın alır ve tasarruf edersiniz. Sisteminiz öztüketiminizden daha fazla enerji üretiyorsa fazla elektrik şebekeye geri satılarak gelir elde edebilirsiniz.

Ayrıca Türkiye’nin de taraf olduğu Yeşil Mutabakat ile 7 Ekim 2021’de onaylanarak yürürlüğe giren Paris İklim Anlaşmasına istinaden işletmelerin karbon salınımlarını indirmeleri ve kullandıkları enerjinin bir bölümünü yenilenebilir kaynaklardan elde etmeleri zorunluluğu sebebiyle üretim tesisleri Güneş, Rüzgâr ve Hidrojen gibi çevreci enerjilerden faydalanmak durumunda kalacaklardır.

Özetlersek,

Kendi elektriğinizi üretip elektrik faturalarınızı düşürebilirsiniz. Hatta fazla elektriği şebekeye geri satabilirsiniz.
Yenilenebilir enerji kaynağı kullanarak çevreyi koruyabilirsiniz.
Ülkemizin taraf olduğu çevre ve iklim anlaşmalarına göre yükümlülüklerinizi şimdiden yerine getirebilirsiniz.
Tükenmez ve sürdürülebilir bir kaynağa yatırım yapabilirsiniz.
Çok düşük temizlik ve bakım giderleri ile sisteminizi uzun süreler kullanabilirsiniz.

GES KURMAK İÇİN 5 ÖNEMLİ SEBEP
Elektrik giderleriniz azalacak; maliyetleriniz düşecek.
Ürettiğiniz fazla elektriği şebekeye satarak gelir elde edebileceksiniz.
Fosil yakıtlara bağımlılığı azaltarak karbon salınımını düşürecek, çevreyi korumaya katkıda bulunacaksınız.
Yenilenebilir enerji kullanarak toplumsal sorumluluk bilincine sahip bir firma olarak markanıza ve işletmenize değer ve itibar kazandıracaksınız.
OPTİMAK STU’nun tasarlayıp kurduğu üstün performanslı GES ile uzun yıllar sorunsuz, kesintisiz elektrik üretmeye devam edebileceksiniz.
SIKÇA SORULAN SORULAR (SSS)
1.GES Nedir?

GES Güneş Enerjisi Santralinin kısaltmasıdır. GES, güneş enerjisini elektrik enerjisine çevirir. GES, güneş panelleri, inverterler (AC/DC çevirici), montaj elemanları, kablolar, şarj kontrol üniteleri gibi özel yapım malzemelerden oluşur. GES özel bir tasarım ve projelendirme ile kurulup işletilir ve uzun yıllar boyu bakım tutum ihtiyacı olmadan elektrik enerjisi sağlar. GES’lerin büyük bölümü mevcut elektrik şebekesine bağlanabilir. Bu sayede çift yönlü sayaçlar kullanılarak üretilen elektriğin fazla kısmı şebekeye satılabilir.

Ülkemizdeki GES’ler arazilere ve bina çatılarına kurulmaktadır.

2.GES Şebekeye Bağlı Olmak Zorunda mıdır?

GES’ler şebekeye bağlı olabilir veya olmayabilir. Elektrik şebekesinin bulunmadığı uzak depo, çiftlik, kümes, arazi veya işletmelere GES kurulabilir. Bunlara yaygın kullanımıyla OFF-GRID GES denilir. Bu tür kurulumlarda geceleri elektrik ihtiyacının karşılanması için akü sistemi kurulmalıdır. İşletmenin ihtiyacına göre kullanılacak akü adet ve gücü artabilir.

3.GES kurulumu nasıl yapılır?

Öncelikle işletmenin bulunduğu yerin arazi yapısı, çatı tipi, tüketim miktarı, kurulu sözleşme gücü ve güneş verimliliğine bakılır. Bunlar bir GES kurmak için uygunsa fizibilite ve tasarım yapılarak proje yatırımının geri dönüşümünün ne kadar süreceği hesaplanır ve işletmeye teklif sunulur. Sözleşme yapıldıktan sonra gerekli izinlerin alınmasına başlanır. İzinler alındıktan sonra kurulum başlar.

4.GES kurulumu ne kadar sürer? 1 ayda teslim edebilir misiniz?

Saha keşfi ve teklifin onaylanmasından sonra yasal izin süreçleri başlar. Normal şartlarda izin ve kurulumun tamamlanması 6-8 ay sürer ve işletim başlar.

5.İşletmenin ziyaret edilmesine ihtiyaç var mıdır?

Talep edilen bilgi ve belgelerin (İşletmeye ait elektrik faturaları, coğrafi mevkii, hava fotoğrafları, çatı ve bina planları ile statik planlar) temin edilmesi durumunda saha ziyaretine ihtiyaç duyulmayabilir ve verilen bilgilere göre teklif hazırlanabilir. Özel projelerde ise uzman ekibimizin saha keşfi yapması gerekebilir.

6.Keşif ve Teklif Hizmetlerinin Ücreti ne kadardır?

OPTİMAK STU olarak keşif, tespit, fizibilite ve teklif hazırlama için herhangi bir ücret almıyoruz. GES ve yenilenebilir enerji kaynakları hakkında bilgi edinmek için firmamıza danışabilirsiniz. Tüm bu hizmetlerimiz ücretsizdir.

7.Yasal İzin Süreçlerini kim takip ediyor?

Yasal izin süreçlerinin başlatılması için bir çok bilgi ve belgeyi içeren bir dosya hazırlanıp ilgili makamlara teslim edilmeli ve sonra takip edilmelidir. Belgelerde yapılabilen hatalar sürecin uzamasına sebep verebilmektedir. GES kurulumuna karar verildiğinde gerekli süreçler işletmeniz tarafından takip edilebilir. Dilerseniz bu işlerin OPTİMAK STU tarafından adınıza takip ederek zamanında ve eksiksiz yapılmasını tercih edebilirsiniz.

8.Şebeke Harici GES’lerde(OFF-GRID) izin alınır mı?

Şebeke Harici (off-grid) GES’ler için izin almaya gerek yoktur. Ancak can ve mal emniyeti açısından böyle bir proje işinde uzman firmalara yaptırılmalı ve kullanılacak malzeme yüksek standartta olmalıdır.

9.GES’lerde kullanılan malzemelerin garantisi var mıdır?

OPTİMAK STU tarafından GES kurulumunda kullanılan tüm panel ve malzemeler üretici firma garantisi altındadır. Bu garanti ürün marka, model ve cinsine göre değişir. OPTİMAK STU sadece uzun ömürlü ve kaliteli malzemeyi kullanır.

10.GES kurulduktan sonra bakım ihtiyacı olur mu?

GES’ler normal şartlarda bakım gerektirmese de periyodik olarak güneş panellerin temizlenmesi ve diğer malzemelerin kontrol edilmesi performansın muhafaza edilmesine yardımcı olur. Panellerin üzerinde düşebilecek yabancı maddeler ile zamanla biriken toz temizlenmelidir.

11.GES işletilmesi için personel çalıştırmaya gerek var mıdır?

GES devreye alındıktan sonra bir personel bulundurmaya veya teknik uzman görevlendirmeye gerek yoktur. OPTİMAK STU ya da işletmedeki bir tekniker uzaktan kontrolü sağlayabilir ve sistemin performansını gözlemleyebilir.

12.GES için LEASING kullanabilir miyiz?

Bazı bankalar GES’ler için uzun vadeli Leasing planları sunmaktadır. OPTİMAK STU uzmanları işletmeleri bu konuda yönlendirebilir.

13.Toplam azami ne kadar güçte bir GES kurdurabiliriz?

Kurulması istenen GES’in gücü bölgeye, işletmenin çatı alanı ve tipine, kurulu sözleşme gücüne bağlıdır. Bütün bunlar OPTİMAK STU uzmanları tarafından analiz edildikten sonra değerlendirilebilir. Proje aşamasında ne kadar güç üretilebileceği hesaplanarak teklif ve fizibilite raporu ile sunulur.

14.Bitmemiş ve inşaatı devam eden bir tesise kurulum yapabilir misiniz?

Projenin istendiği yapı veya tesise ait elektrik aboneliği varsa yasal izinlerin alınmasından sonra GES kurulumu yapılabilir.

15.Organize Sanayi Bölgesindeki tesislere GES kurulur mu?

OSB’lere GES kurulmaktadır. Bir çok OSB GES ve yenilenebilir enerji kullanımını teşvik etmektedir.

16.Otel, hastane, okul, kurs, depo gibi tesislere GES kurulabilir mi?

Otel, hastane, kurs, okul, depo gibi binaların çatılarına yasal izinler alınarak GES kurulabilir.

17.Çatıya kurulan GES’lerden gelir elde edebilir miyiz?

Yürürlükteki kanuni mevzuatlara göre yasal izinlerle kurulmuş olan çatı GES’ler de üretilen fazla elektrik şebekeye satılarak mahsuplaşma usulü ile gelir elde edilebilir.

18.Çatı GES’leri için lisans gerekli midir?

Lisanslı GES kurulum hakları devlet ihaleleri ve duyuruları ile kısıtlı olarak verilmektedir. Çatı GES’lerin genel olarak lisans almasına gerek yoktur. Ancak yasal izinlerin alınması gereklidir.

19.Kullandığınız güneş panelleri yerli üretim midir?

OPTİMAK STU olarak sadece yerli üretim güneş panellerini kullanmaktayız. Düşük performanslı, kalitesiz, üretici garantisiz panel veya hiçbir malzeme OPTİMAK STU tarafından kullanılmaz ve kullanılması önerilmez.

20.GES’lerde personel veya işletme açısından bir risk veya tehlike var mıdır?

İyi projelendirilmiş ve kaliteli malzeme kullanılarak kurulmuş GES’ler cana veya mala uzun yıllar herhangi bir risk olmadan çalışabilirler. Bununla birlikte yalnızca maliyeti düşürmek amacıyla standart dışı kalitesiz kablo, inverter, elektrik malzemesi kullanılan projeler, yangınlara sebep olabilir. Çatı GES’ler de statik hesapların iyi yapılmaması veya panel montajlarının sağlam yapılmaması sebebiyle fırtınalarda paneller zarar görebilir.

WhatsApp Destek
Merhabalar. Size nasıl yardımcı olabiliriz?