Ürünlerinizin paletlenmesi noktasında farklı  robotik paletleme tipleri yer almaktadır. Bu yazımızda; Robotik Palettizer Tipleri , robotik paletleme hücresinin düzeni , palet yük inşası(dizilimi,kurulumu), pattern(kalıp) oluşturma, palet yük kalitesi, palet yük koruması & stabilizasyonu, efektörler(ataçmanlar), paket tipleri ,hız, güvenlik.

Robotik Paletleyici Tipleri

Paletleme sektörünün çağ atlaması ve Robotik paletleyicilerin paletleme alanına girişi 1970’lerin sonu 1980’lerin başı gibi oldu ve şuan da bir çok sektör bu şekilde robotik paletlemeyi tercih etmektedir. Çünkü insan gücü yerine robot çalıştırmak ilk kurulum esnasında maliyetli olsa da daha sonra ki süreçlerde karlı, kazançlı çıkartmaktadır. Özellikle heray işçi maliyetlerinden işletmeyi arındırması dolayısıyladır.

Günümüzde Robotik paletleyiciler ürünü konveyörden ya da tabladan alıp palete koymak için ataçman, gripper kullanılmaktadır. Robotik paletleyiciler 4 ana çeşidi vardır; Scara, kızak (rampa), boğumlu (eklemli, mafsallı), Kartezyen

 

 

  • Kartezyen: Düşük maliyetli çözümler sunan Kartezyen robotlar genelde belli bir ağırlıkta ve boyutta ki ürünleri patlenmesini sağlayan yavaş üretim tesislerinde kullanılmaktadır.
  • Scara: (Seçici uyumlu eklemli Robot kolu) Kartezyen robotlara nazara daha hızlı üretim yapan tesisler için tercih edilmekte ve uygunluğu bulunmaktadır. Dakikada toplam 20 kutuya kadar ulaşabilen 1’den 3’e kadar üretim hattını paletlemek için uygundur.
  • Articulated (Boğumlu, eklemli): Robotlu üretim alanında isminden sıkça söz edilen, en popüler, en verimli olanı Articualed tipi robotlardır. 2200 Ibs’ye kadar ağırlıkları kaldırabilirler (ataçman bu ağırlığa dahildir.) Aynı anda 4 hatta kadar paletleme yapabilirler. Tek bir üretim hattının üstünde dakikada 25 koli olmak üzere 50-60 IPS ağırlığına kadar kaldırabilirler.
  • Gantry (Kızak, Rampa): Gant robotlar genellikle en yavaş olanlarıdır ama çok sayıda ürün türünün simültane bişr şekilde paletleme avantajına sahiptirler. Çok ağır ürünlerle başa çıkabilmek için de kullanılırlar. Genellikle daha büyük kaplama alanına ve daha yüksek fiyat aralığına sahiptirler.

Bir Robotik Paletleme Hücresinin Düzeni

Bir robotik iş hücresi  paletleme gibi bir görev için entegre edilmiş bir komple ekipman setidir.Bir robotik paletleme sisteminin esnekliği sonsuz sayıda layout(düzen) seçeneğine imkan tanır ve konveyörler, palet, sheet magazini, etiketleyiciler, ret istasyonları gibi pek çok  ek donanımı içerebilir. Bir robotik paletleme sistemini geliştirirken  tüm bu donanımların konfigürasyonunu  ve her bir parçanın genel döngü süresine etkisini göz önünde bulundurmak büyük önem taşır.

Robotik paletleme sistemleri karmaşık yapılarıyla da çeşitlilik gösterir.  Paletin elle yetiştirildiği tek bir hat kadar basit de olabilir.  5 adet paketleme hattına sahip, tek bir palletizer’ı besleyen ve simultane bir şekilde  ürünü 5 farklı palet yükleme istasyonuna istifleyen karmaşık bir sistem de olabilir.

 

 

Palet Yükü İnşası

Daha önce bahsedildiği gibi 2 tip palet yükü inşası(kurulumu) vardır. paletleme ve üniteleme( paletsiz).  2 tip de ihtiyaç duyulduğunda  palet yüküne sheet yerleştirebilir. Hem geleneksel hem de robotik paletleyiciler arzu edilen yük kurulumlarını gerçekleştirebilir.

Robotik paletleyiciler palet kullanımını aşağıdaki 3 metotla  kapsar.

Pallet Magazini: Robotik kolun ürün yükleme kapasitesini düşürmeden, palet magazininden aldığı paleti robotik iş hücresine yerleştirir.

Palet kapma(kaldırma) gereci:  Paleti yerden kaldırıp yığınlama alanına koymak için ataçmanın ucuna bir gereç,aygıt eklenmesidir.  Bu metot robotik sistemin hız kapasitesini etkiler.

Zemin istifi, yığını:  Ürünü otomatik bir paletleme işlemi olmadan, elle yerleştirilmiş tek bir palet üzerine istiflemektir.  Bu metot yalnızca çok düşük kapasiteli sistemler için geçerlidir.

Robotik paletleyici  üst, alt  ve orta seperatörleri alttaki 2  metotla kullanır.

Seperatör Magazini; Seperatörleri alıp paletin üzerine ( üst, kapatma seperatörü) ya da altına ( alt seperatör) yerleştiren bağımsız makine. Bu metot robotik paletleme sisteminin hız kapasitesini düşürmez.

Separatör kaldırma, alma aygıtı:  Vakum uçlu ataçmanlar kullanarak robot seperatörleri alıp paletteki ürünün üstüne  ya da arasına koyabilir.

 

 

Pattern(Palet Dizilim) Oluşturma

Robotik paletleyiciler  sıklıkla kolay kullanımlı bir palet dizilimi paterni programlaması kullanır. Bu yazılım önceden belirlenmiş patternlere ürün boyutunun girilmesine olanak sağlar. Daha sofistike programlamalar tamamen yeni ve benzersiz paternler oluşturma ya da  var olan paternler üzerinde değişiklik yapılmasına olanak sağlar. Çoğu proglamlama paketi güvenlik sebepleriyle  pattern programlarını kaydetme ve yedekleme olanağı sağlar.

Palet Yük Kalitesi

Robotik paletleyiciler ürünleri yığınlamada geleneksel paletleyicilerin başa çıkamadığı zorluklarla başa çıkabilme kapasitesine sahiptir. Robot bir ürünü alıp yerleştirdiğinde ürünün devrilme ihtimali geleneksel paletleyicilere göre çok düşüktür.

Robotlar ayrıca çok büyük paket boyutlarıyla da başa çıkabilir. Geleneksel paletleyicilere kıyasla robotlar yalnızca operasyon mesafesi ve ağırlık konularında kısıtlamalara sahiptir.  Geleneksel paletleyicilerin ise büyük bir ürünü alıp istfileyebilmesi için çok geniş alanda modifikasyonlara ihtiyacı vardır.

Palet Yük Koruması & Stabilizasyonu

Tamamlanmış yükün üzerine seperatör koyulmasıyla yükün sağlamlığı arttırılır.  Yükü korumak ve sağlamlaştırmak için 3 çeşit seperatör kullanılır: Kapama(üst) seperatörü, ara seperatör, alt seperatör. Alt seperatör  genellikle kartondan yapılır ve direkt olarak paletin üzerine konulur. Ara seperatörler ürünün genel sağlamlığını arttırmak için katların arasına konulur.  Üst seperatör ise ürünün en üstüne, ürünün en üst katını korumak için konulur.

Seperatörleri robotik paletleme sistemine dahil etmenin  2 metodu vardır; seperatör magazini, seperatör seçme aygıtı.  Seperatör magazini bağımsız çalışan bir aygıt olarak sistemin genel hızını düşürmeden seperatörü alır ve yerleştirir.  Seperatör gereci ise ataçmanın ucundaki vakumla seperatörü alır ve  palet yüküne yerleştirir.  Bu metot sistemin genel hızını azaltır. Doğru seperatör gerecini seçmek her sistemin ihtiyacına ve kurulumuna bağlıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp Destek
Merhabalar. Size nasıl yardımcı olabiliriz?