Dünya çapındaki neredeyse her endüstriyel imalat ortamında üretilen ürünler paletlenir. Bu tekrar tekrar yapılan ve zaman zaman da tehlikeli olabilen bir işlemdir. Kutuları, büyük parçaları, üretim hattından çıkan ürünleri otomatik olan paletlemek için otomasyon teknikleri kullanılması gerekmektedir. Bu yazıda robotik paletleme ile ilgili dikkat edilmesi gereken 7 önemli noktayı bulabilirsiniz.

1 | Doğru Entegrasyon 

Endüstride kullanılan uygulamalar gün geçtikçe daha karmaşık hal almaktadır. Proje başarısının temeli doğru entegrasyon ile mümkündür. Doğru bir başlangıç, mühendislik, entegrasyon ve satış sonrası hizmet bir projenin yaşam döngüsündeki başarısı için paha biçilemez değerdedir. Robotik paletlemede kullanılan yardımcı ekipmanların özelliklerine, uygunluklarına çok dikkat etmek gerekmektedir. Bu sayede bir bütün halde etkin bir şekilde çalışması sağlanabilir. Paletleme de kullanılan yardımcı ekipmanlar olarak şunlar ele alınabilir:

Bu ekipmanların sisteme doğru bir şekilde entegre edilmesi ile birlikte sistem tam verimde çalışabilir. Optimak işletmelerdeki paletleme hatlarını kontrol ederek kurulu sistemlerin ihtiyacı karşılayıp karşılamadığını belirlemektedir. Detaylı bilgi için bizden teklif alabilirsiniz.

2 | Ekonomi

Robotik paletleme sistemleri önceleri çok pahalı sistemlerdi. Ancak teknoloji geliştikçe bu sistemler hiç olmadıkları kadar satın alınabilir ve kullanılabilir hale geldi. Robot ve yardımcı bileşen fiyatları düştükçe ve robotik bilgi veritabanları istikrarlı bir şekilde büyüdüğü için bir ila iki yıllık yatırım getirisi ile bu sistemleri kurmak mantıklıdır.

Tek bir robot paletleme sisteminin maliyeti gerekli ekipmanın kapsamına bağlı olarak değişmektedir ancak daha önce söylediğimiz gibi gün geçtikçe fiyatlar uygun hale gelmektedir. Artan işçi maliyetleri, iş güvenliği masrafları, eğitim ve yüksek teknoloji kullanım masrafları düşünüldüğünde robotik paletleme sistemi kurmak çok daha mantıklı bir hale gelmektedir.

3 | Robotik Otomasyonda Son Trendler

Robotik otomasyon alanındaki en son trend, işbirlikçi robotlardır (veya “co-botlar”). İşbirlikçi robotların çıkış mantığı daha çok parça yükleme olmasına rağmen paletlemede kullanımı da her zaman dikkate alınmış ve önemsenmiştir. Piyasadaki en büyük co-botlardan biri olan Fanuc CR-35iA robotu kasaları yerleştirmek için paletin en ucuna kadar uzanabilme özelliğine sahiptir. Bununla birlikte, yalnızca 35 kg’lık bir ağırlık taşıyabilir bu nedenle ürünün ağırlığını dikkate almak gereklidir ve nispeten basit ve hafif bir kol aleti ile alınabilecek ürünler olması gereklidir.

4 | Çoklu Üretim Hatları

Robotlar paletleme esnasında ürünü alıp yerleştirmek için geniş kapsamlı bir hareket alanına sahiptirler. Bu nedenle robotlar genellikle çok sayıda eşzamanlı üretim hattını ve birden fazla yükleme yerini birden idare etmekle görevlendirilir. En yaygın yapılandırmalar 1 giriş / 1 çıkış, 2 giriş / 2 çıkış, 3 giriş / 3 çıkış ve 4 giriş / 4 çıkış sistemleridir. Bununla birlikte birden fazla üretim hattını birden idare etmek maliyetleri artırır. Eğer bu maliyet artışını engellemek ve de alanı etkili kullanabilmek isterseniz Optimak’ın konveyör sistemleri ve Arm robotlarını kullanarak geliştirdiği paletleme robotlarını inceleyebilirsiniz.

5 | Arm Robotları Robot Sisteminin Kalbidir.

Arm (Kol) robotları herhangi bir robot sisteminin kalbidir. Çoğu durumda, bu robotlar bir müşterinin ürününü almadan önce ürününe dokunan son şeydir.  Başarılı bir robotik paletleme sisteminde, koli açma, koli doldurma, koli bantlama gibi işlemlerin nazik, güvenilir ve etkili şekilde tamamlanması gerekmektedir.

6 | Bakım Maliyetleri

Paletleme alanında robotların kullanımı yaygınlaşmadan önce, geleneksel paletleyiciler endüstriyi yönetmekteydi. Bu sistemler konveyör, döndürme mekanizmaları, iticiler, akümülasyon konveyörleri, sıyırıcı plakaları ve liftleri kullanarak ürünü paletlenecek hale getirirler. Çalışma anında bu sistemler tipik olarak hareketli parçalar ve birçok koruyucu bakım bileşenleri içerir. Aslında dökme demir kollardan ve servo motorlardan oluşan robotlar çok az bakım gerektirir ve bir tesisteki en güvenilir ekipman parçalardan biri olduklarını kolayca kanıtlarlar.

7 | Ana Kriterler: Erişim/Yük/Hız/Eksenler

Robotik paletleme sistemi kurulmaya karar verildikten sonra 4 ana kriter değerlendirilmelidir. Bunu yapmaktaki amaç iş için uygun robotu bulmaktır. Tüm robot üreticileri istenen performansı karşılamak için çok çeşitli robot özellikleri sunar. Başlıca kriterler şunlardır:

Erişim: Erişim bir robotun merkezinden kol robotunun ulaşabildiği mesafe olarak söylenmektedir. Genellikle paletleme yapan robotlar 70 ila 125 inç arasında herhangi bir yere ulaşabilir.

Yük: Yük kriteri altında dikkat edilmesi gereken pek çok şey sayılabilir. Arm robotunun ağırlığı ile birlikte yükün ağırlığı toplanmalıdır.

Hız: Tipik olarak her bir eksenin / eklemin dönme hızıdır (derece / sn). Çoğu zaman, hız gereksinimlerini doğrulamak için bir simülasyon gereklidir.

Eksenler: Çoğu durumda 4 eksenli bir robot kullanılır, çünkü ürünler palet alma uygulamalarında zemine paralel üretilmektedir.. Ürünlerin döndürülmesi veya eğilmesi gereken diğer durumlarda, 5- veya 6 eksenli robotlar kullanılabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp Destek
Merhabalar. Size nasıl yardımcı olabiliriz?