Makine İmalatı Yaptı, Dünya Pazarına Girdi

Donanma Subayı iken 1990 yılında 28 Şubat sürecinde resen emekli edilen Tansel Cavit Kulak, zorlu bir mücadelenin ardından Hat Sonu Uygulamaları üzerine makine imalatı yapmaya başladı. Yapmış olduğu Ar-Ge ve İnovasyon projelerine Devlet teşviği aldı ve Türkiye’deki sektörde ilk beş arasına girmeyi başardı.

1970 doğumlu Tansel Cavit Kulak, 1990 yılında Donanma Subayı olarak devlete hizmet etmeye başladı. Muharip Subay iken 1998 yılında 28 Şubat Yüksek Askeri Şura Döneminde Resen emekliliğe sevk edildi. Kendi ifadesi ile Silahlı Kuvvetlerden Silahsız kuvvetlere tayin edildi.

Askeriyeden ayrıldıktan sonra Türkiye’nin ilk 500’ü içerisinde yer alan bir işletmede Teknik Müdür olarak işe başladı. 14 yıl boyunca bu işletmede çalışan Tansel Cavit Kulak 2012 yılında bu firmadan ayrıldı. Makine ve İşletme mezunu olan Kulak, iktisat üzerine master yaptı, mekatronik üzerine doktora yaptı. Hat Sonu Uygulamaları üzerine makine imalatına başladı, açmış olduğu Optimum Süreç Tasarımı ve Uygulamaları San. Tic. Ltd. Şti. işletmesi ile sektöründe Türkiye’nin ilk 5 firması arasına girdi ve uluslararası pazarda adını duyurdu.

Optimum Süreç Tasarımı ve Uygulamaları San. Tic. Ltd. Şti. işletme müdürü Tansel Cavit Kulak makine üretimindeki zorlu süreci ve başarısını KOSGEB’le paylaştı;

Ben bu memlekete ne yapabilirim düşüncesi ile oturup hükümetimizin 2023 hedefleri doğrultusundaki Stratejik Eylem Planını inceledim ve benim için en uygunu olan makine imalatı konusunu seçtim. Karar verdikten sonra ben hangi makinelerin üretimini yapabilirim diye bir araştırma daha yaptım. Araştırmalar sonucunda gelecekte Türkiye’nin sıçramasını neden olacak “Hat Sonu Uygulamaları” konusunda karar kıldım.

Kurulduğu günden bu güne kadar, sanayi ve endüstrinin bir çok alanında iş görme kabiliyet ve kapasitesine sahip olmasına rağmen, tek bir konuda uzmanlaşarak, bu konuda hızlı, verimli ve yüksek kaliteli işler üretmeyi hedeflemiştir. Bugün itibariyle bu hedefini, büyük ölçüde gerçekleştirmeyi başaran firmamız, konusunda bir marka olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir.

Firmamız halen, Bekirpaşa/ Erenler/Sakarya mevkiinde bulunan 1300 metrekare kapalı alana sahip olan tesislerinde, 14’ünü mühendis, 8’ini tekniker ve teknisyenlerin oluşturduğu, toplamda 40 kişilik bir ekip ile faaliyetlerine devam etmektedir.

“Gençlerimize güveniyoruz KOSGEB’le birlikte büyüyoruz.”

İlk iki üç yıl sektörü öğrenmeye çalıştık, ciddi paralar harcadık, emek harcadık, yorulduk, yıprandık ama yaptığımız işi doğru yapma hedefiyle gittiğimiz için üç yılın sonunda artık piyasa bizi kabullendi. Biz ilk üç yıl bu sıkıntıları yaşarken oturup dert yanarak ağlamadık. Adam yokken, mühendis yokken biz gencecik teknikerleri, mühendisleri alıp yetiştirdik. Mühendis bulamıyoruz diye ağlasaydık halen mühendis yok diye ağlıyorduk. Bugün geldiğimiz noktada OPTİMAK kendi tekniker ve mühendislerini yetiştirerek Türkiye’de sektörün ilk beşi içerisine girmeyi başarmış bir firmadır. Tabi ki hat sonu uygulamaları, üretim hatlarının sonundaki robotik veya konvansiyonel olarak sunulan çözümlerin, tümüne verebileceğimiz genel bir ad olarak değerlendirilebilir.

Söz konusu uygulamaları gerçekleştirirken üretmiş olduğumuz makine ve ekipman gruplarını şöyle sıralaya biliriz:

1.Kolileme grubu

  • Koli açma ve hazırlama makineleri
  • Kartezyen kolileme robotları
  • Robot arm(kol) kolilemeler
  • Koli kapama makineleri

2.Koli ve paket taşıma sistemleri (çeşitli ürün taşıma konveyörleri)

3.Paletleme sistemleri

  • Robotik paletleme sistemleri
  • Konvansiyonel paletleme sistemleri
  • Hibrit paletleme sistemleri

4.Streç sarma makineleri ve palet barkod robotları

  • Hat tipi tam otomatik makineler (kollu ve döner platformlu)
  • Yarı otomatik makineler (kollu ve döner tablalı)
  • Hat tipi tam otomatik barkod yapıştırma ve okuma robotları

5.Palet taşıma sistemleri

  • Rulolu ve zincirli konveyöler
  • Döner platformlu ve kartezyen konveyörler
  • Şatıl tipi konveyörler
  • Palet taşıma asansörleri ve liftleri

Firmamız en önemli hedefi kendi alanına tamamen uzmanlaşarak bir marka haline gelmektir. Yukarıdaki ürün gamını daha da geliştirerek, yurt dışındaki rakiplerimizle, teknoloji, verimlilik, kalite ve hizmet alanlarında tam olarak yarışabilir hale gelmek için, durmaksızın sürdürdüğümüz ar-ge ve inovasyon çalışmalarımızı hızla tamamlama gayreti içerisindeyiz. Bu bağlamda üretmiş olduğumuz ürün ve sistemlere olan talep, yurt içinde giderek artarken, partner olarak çalıştığımız, yerli ana makine üreticileri ile de giderek artan bir ihracat grafiğini yakaladığımızı söyleyebiliriz. Önümüzdeki dönemlerde, yapmış olduğumuz pazarlama, tanıtım ve fuar faaliyetlerimizin artması ile yurt içindeki pazar payımızı yükseltmeyi hedeflemekteyiz. Diğer yandan katılmayı planladığımız yurt dışı fuarlar ile yurt dışına direkt olarak ihracat yapar hale gelmek de öncelikli hedeflerimiz arasındadır. Tüm bu hedeflere sağlıklı bir şekilde ulaşabilmek için, eş zamanlı olarak geliştirdiğimiz kadromuzu da gerekli eğitim ve donanımlarla destekleyerek geliştirmeye yönelik yatırımlarımız da devam etmektedir.

Firmamız Ar-Ge ve inovasyonun sürekliliğine inanan, faaliyetlerini bu doğrultuda sürdüren bir yapıya sahiptir ve 19.06.2018 tarihinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı Ar-Ge Merkezi olmuştur. Bu bağlamda sanayiyi destekleyen çeşitli kamu kurum ve kuruluşları ile aşağıdaki projeleri yürütmektedir.

  • KOSGEB KOBİGEL proje destekleri kapsamında “Hizmet ve Üretim Yapısının İyileştirilmesi” projesini
  • KOSGEB Ar-Ge İnovasyon proje destekleri kapsamında “Kompakt Paletayzır” projesini

Aşağıda yer alan projeleri de çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının desteği ile tamamlamıştır.

  • KOSGEB KOBİGEL proje destekleri kapsamında “Yüksek hızlı tam otomatik palet streç sarma makinesinin geliştirilmesi” projesini,
  • Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) mali destekleri kapsamında “İleri Teknolojili Paletayzırın Üretilmesi ile İthalatın Önlenmesi, İhracatına Başlanması” projesini yürütmektedir.
  • Tübitak 1507 proje destekleri kapsamında, “yüksek kapasite ve hıza sahip yeni bir robotik paletle sisteminin tasarım ve geliştirilmesi” projesini,
  • Tübitak 1501 proje destekleri kapsamında “Elektrikli Tip Bir Yol ve Kaldırım Süpürme Aracının Geliştirilmesi” projesini tamamlamıştır.

Aynı zamanda Marmara Kalkınma Ajansı tarafından organize edilen “İnno-team” programına da dahil olan firmamız, bu program ile inovasyon kabiliyetlerini daha da geliştirmeyi hedeflemektedir.

“Geleceğini Keşfet’ isimli orta okul ve lise öğrencilerimizin bilinçli meslek tercihi yapabilmeleri adına oluşturmuş olduğumuz bir sosyal sorumluluk projemiz var.

Bu proje ile öğrenciler firmamızı ziyaret edip meslekleri yerinde gözlemleyerek, merak ettikleri konuları öğrenebiliyorlar.”

Firmamız kendi içerisinde, bu tür projelerin hazırlanması ve ilgili desteklerden tam olarak faydalanılabilmesi için bir proje birimi kurmuştur. Bu bağlamda önümüzdeki 6 aylık dönem içerisinde, yukardaki projelere benzer 5 kadar proje hazırlayarak söz konusu desteklere başvuru yapmayı planlamaktayız. Bunların yanı sıra ‘Geleceğini Keşfet’ isimli orta okul ve lise öğrencilerimizin bilinçli meslek tercihi yapabilmeleri adına oluşturmuş olduğumuz bir sosyal sorumluluk projemiz var. Bu proje ile öğrenciler firmamızı ziyaret edip meslekleri yerinde gözlemleyerek, merak ettikleri konuları öğrenebiliyorlar.

Firmamız bahsettiğimiz faaliyetleri gerçekleştirirken, özellikle robotik uygulamalarda önemli ölçüde ithal ara girdi ürün kullanmaktadır. Bu ürünler içerisinde en önemlisi, yüksek tedarik maliyetleriyle kol robotlardır. Özellikle bizim kullandığımız segmentte, yurt içi üretimin olmaması ve marka baskın bir ürün olması nedeniyle, kol robotları ithal etmek zorunda kalmaktayız. Geçtiğimiz dönemlerde bu robotların üretimiyle ilgili yaptığımız çalışmalarda, robotu üretmek için kullanılan bazı önemli girdilerin de yine yurt dışından tedarik edilmesi gerektiği gerçeğiyle karşılaştık. Maliyetleri değerlendirdiğimizde, üretim maliyetlerimizin tedarik maliyetlerinden hayli yukarıda olduğunu gördük. Robotik gelişmelere önem verilmesi ve ülkemizin robotik konusunda gelişimine katkı sağlamak için TÜBİTAK MAM’ın ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın kurmuş olduğu Robotik Kümelenme gruplarında da aktif bir şekilde rol almaktayız.

Firmamız aşağıda yer alan birlik ve derneklere üye olmuş ve bu birlik ve derneklerin düzenlediği çalışmalara, etkinliklere ve eğitimlere aktif bir şekilde katılım göstermektedir. ;

  • SAMİB (Sakarya Makine İmalatçıları Birliği)
  • OAİB (Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri)
  • Ambalaj Sanayicileri Derneği
  • Ambalaj Makinecileri Derneği
  • Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği

Özellikle Ar-Ge ve inovasyona önem veren firmalar açısından, finansmana kolay erişim ve işletme teknoloji ve üretim alt yapılarının geliştirilmesine yönelik desteklerin artırılması, büyük önem taşımaktadır.

Aynı zamanda bu desteklere erişimin de kolaylaştırılması, en az desteklerin fazlalığı kadar önem arz etmektedir. Özellikle işletme alt yapı ve teknoloji gelişiminin desteklendiği programlarda, destek oranlarının artırılması, teminat şartlarının iyileştirilmesi ve tedarikte KDV muafiyeti gibi konuların ele alınmasının faydalı olacağı kanaatindeyiz.

Ulusal kalkınma için verilen bu teşvik ve desteklerden umulan faydanın kısa ve orta vadede hedeflerine ulaşabilmesi, bu destek ve teşviklerin, sadece finansal gücü ve alt yapısı olanlar için kurgulandığı gerçeğinin kısmen de olsa değiştirilmesi ile mümkündür.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp Destek
Merhabalar. Size nasıl yardımcı olabiliriz?